2022-01-31 08:38:12• hírek • Bede Emőke

Az év második felére tervezik a nyitást

Noha a Szatmár Megyei Könyvtár még bőven a berendezkedés fázisában jár, hétfőtől néhány szolgáltatás ismét elérhetővé válik.

A Szatmár Megyei Tanács a kormány által biztosított 12 millió lejből 2020 augusztusában vásárolta meg a Kölcsey (Iuliu Maniu) utca 2. szám alatt található ingatlant, az egykori Ankora bevásárlóközpont épületét, majd a 2021/94-es tanácsi határozat révén a Szatmár Megyei Könyvtár rendelkezésére bocsátották azt. Az intézmény ezt követően végre megkezdhette a Várdomb (Decebal) utcai épület kiürítését, mely enyhén szólva sem volt egyszerű feladat, hiszen a könyvtár gyűjteménye jelen pillanatban több mint 380 ezer kiadványt tartalmaz, melyek együttesen 8 ezer folyómétert tesznek ki és több mint 191 ezer kilogrammot nyomnak.


Mivel az épületben még mindig rengeteg a tennivaló, a könyvár a tervek szerint csak 2022 második felében nyit meg újra teljes egészében a nagyközönség előtt. Az épületben jelenleg is zajlanak a munkálatok, beleértve a modern, 21. századi standardoknak megfelelő polcrendszerek kiépítését, illetve az egyéb bútorok összeszerelését, az alapgyűjtemény és a kölcsönözhető kötetek hada pedig addig is dobozokban tárolva várja, hogy ismét fölkerülhessenek a polcokra.



Az olvasók által igénybe vehető szolgáltatásokat fokozatosan indítja be a könyvtár a polcrendszerek beszerelésének, illetve a törvényes működéshez szükséges engedélyek beszerzésének függvényében. Az intézmény azonban a teljes nyitásig sem szeretné magára hagyni a szatmáriakat: annak érdekében, hogy az alapvető szolgáltatásokat ebben az átmeneti időszakban is igénybe lehessen venni, a könyvtár egy ügyfélfogadó pontot alakított ki. Ezt közvetlenül a Kazinczy (Stefan cel Mare) és Kölcsey utcák kereszteződésében található bejáraton keresztül lehet megközelíteni, és olyan szolgáltatások válnak ez által elérhetővé, mint a könyvtárba való beiratkozás, az olvasójegyek kiadása és láttamozása, az országos és helyi sajtótermékek elérése, a LexExpert adatbázishoz való hozzáférés vagy épp a kikölcsönzött könyvek visszaadása.


A Szatmár Megyei Könyvtár arra kéri a szatmáriakat, hogy január 31-től kezdjék meg visszaszolgáltatni a korábban kikölcsönzött kiadványokat, ugyanis még egy jó darabig csak ezek lesznek elérhetőek a többi olvasó számára. A Várdomb utcai épületből áthozott kötetek ugyanis még mindig be vannak dobozolva, melynek okán sem az olvasók, sem a könyvtárosok nem tudnak ezekhez hozzáférni.



Jelen pillanatban mintegy 7000 dokumentum (könyvek és más kiadványok) van kikölcsönözve: több mint 3500 a gyermekrészlegről, a többi pedig a felnőtteknek szóló polcokról. A kötetek nagy részét azon augusztusi kampány idején kölcsönözték ki, amikor a Szatmár Megyei Könyvtár a lakosság segítségét kérte a költözés során becsomagolásra, majd átszállításra váró könyvek mennyiségének csökkentésében. Az intézmény bízik benne, hogy február 14-ig minél több könyv visszakerül majd, hiszen a Szatmár Megyei Könyvtár is szeretné megünnepelni majd az olvasás napját, melyet a 2022/21-es törvény által vezettek be Romániában.


A 9 és 16 óra között működő ügyfélfogadó ponton az intézmény három könyvtárosa áll majd az érdeklődők rendelkezésére, a többi munkatárs pedig a már megkezdett, berendezkedéssel tevékenységeket folytatja. A könyvtár szolgáltatásait a járványügyi előírások szigorú betartásával lehet csak igénybe venni, az „olvasótermekben” pedig egy személy legfeljebb naponta csak egy órát tartózkodhat.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: